Opinió

La Terra es consum

La degradació del planeta Terra avança sigil·losament i inexorable esperant que la humanitat sigui capaç de prendre’n plena consciència i de posar-hi fre, en un acte si més no de supervivència. Els símptomes són diversos i perfectament perceptibles per a tot aquell que vulgui percebre’ls. L’últim és el macroestudi que acaba de fer públic l’ONU, segons el qual un milió d’espècies d’animals i plantes (25% del total) estan en perill d’extinció i a un ritme mai vist com a conseqüència directa de l’acció humana sobre el planeta.

No és un informe més, és el més complet que s’ha fet en aquest terreny, elaborat a partir de 15.000 estudis anteriors, amb la participació d’un centenar llarg de científics de 50 països, que han analitzat i descrit l’impacte de l’activitat humana en els últims 50 anys sobre la natura, les alteracions que hi ha ocasionat i les conseqüències. El procés que enllaça creixement de població, demanda d’aliment i energia, sobreexplotació dels recursos naturals, augment de la contaminació i canvi climàtic provoca un desgast de la natura imparable i inexorable, que amenaça la biodiversitat del planeta i posa en risc el futur de la humanitat.

La solució s’ha de basar a assumir la realitat del diagnòstic i reconèixer-ne les causes i la responsabilitat. És una evidència que el model de producció i consum que ha impulsat el progrés de la humanitat, n’és ara la principal amenaça. Per això cal corregir-lo, modificar els paradigmes de riquesa i creixement, amb criteris de qualitat de vida, de sostenibilitat i de respecte pel medi ambient que permetin un canvi de rumb en el consum d’energia, la mobilitat, l’alimentació, l’ús de l’aigua o de la terra. És una reacció imprescindible, que només es farà a partir de la pròpia responsabilitat i de l’exigència als nostres governants.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.