Política

Coronavirus

Tedros: “La pandèmia acabarà quan el món decideixi acabar-la”

El director general de l’OMS insta els països que ja han vacunat el 40% de la població a cedir el seu lloc en la distribució als mecanismes COVAX i l’AVAT

L’Organització Mundial de la Salut reclama als productors que compleixin els seus compromisos i siguin més transparents

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha afirmat aquest diumenge que la pandèmia del coronavirus acabarà quan el món ho vulgui i ha apel·lat a un repartiment just de les vacunes.

“La pandèmia acabarà quan el món decideixi acabar-la. És a les nostres mans. Tenim totes les eines que necessitem: eines de salut publica efectives i eines mèdiques efectives”, ha afirmat durant la inauguració de la Cimera Mundial de la Salut que avui arrenca a Berlín.

Tedros ha criticat que el món “no ha utilitzat bé aquestes eines” i ha advertit que amb gairebé 50.000 morts a la setmana, sense comptar els casos no reportats, “la pandèmia està lluny d’acabar”.

El dirigent de l’OMS ha defensat que l’objectiu establert de vacunar al 40% de la població de cada país fins a finals d’any pot aconseguir-se, però sota determinades condicions.

En aquest sentit, ha instat tots els estats que hagin assolit almenys el 40% de la població vacunada a “cedir el seu lloc en la filera de distribució de les vacunes” al mecanisme COVAX i al Fons Africà per a l’Adquisició de Vacunes (AVAT), impulsats per l’OMS i la Unió Africana (UA), respectivament.

A més, va reclamat als productors que prioritzin i compleixin els seus compromisos amb COVAX i AVAT, a una major transparència sobre la destinació de la vacunes i a compartir coneixements, tecnologies i llicències i renunciar als drets de propietat intel·lectual.

Segons ell, “si fem això, podem acabar amb la pandèmia i accelerar la recuperació global”.

En paral·lel, ha subratllat la necessitat d’enfortir l’arquitectura global sanitària, complexa i fragmentada en l’actualitat, per evitar que torni a ocórrer una crisi sanitària global com aquesta. Pel director de l’OMS, ha arribat el moment d’un acord o tractat internacional legalment vinculant de preparació i resposta. Al mateix temps, ha apuntat a la necessitat d’un major finançament per resoldre un ecosistema “insuficient, ineficient i desigual”.

En la mateixa línia, el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha advertit en un videomissatge per a la inauguració de la 13 edició del cimera que “el nacionalisme en la vacunació i l’acaparament de vacunes ens posa en perill a tots”.


Triomf de les vacunes i tragèdia del seu repartiment
A parer de Guterres, el “triomf de les vacunes, desenvolupades i comercialitzades en temps rècord”, ha estat enfosquit per la “tragèdia d’una distribució desigual”.

Guterres ha fet una crida a països i productors a complir els seus compromisos i comparteixin coneixements. El secretari general de l’ONU ha subratllat la necessitat d’una arquitectura que permeti prevenir que els errors que s’han comès durant aquesta pandèmia es tornin a repetir.

“La Covid-19 no serà l’última pandèmia que enfrontem, però pot ser l’última en la qual fracassem”, ha assenyalat. És per això que veu “essencial” augmentar els recursos i l’autoritat de l’OMS.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha coincidit que “la cooperació global és vital” i ha afirmat que en aquests mesos els polítics i la ciutadania han entès que les “solucions únicament nacionals no són suficients per lluitar contra una pandèmia”. “Les amenaces a la salut transfrontereres necessiten respostes transfrontereres”, va indicat. Von der Leyen ha apostat per millorar la preparació i la capacitat de resposta a crisis sanitàries de manera global.
El fundador i expresident de la Cimera Mundial de la Salut, Detlev Ganten, ha anunciar la creació del Premi Virchow de Salut Global, al qual podran optar persones i organitzacions que hagin contribuït de manera significativa a millorar la salut global. El seu primer guardonat es coneixerà en l’edició de l’any que ve.

La cimera reuneix a partir d’avui i fins dimarts 380 oradors tant de manera presencial, a Berlín, com de manera virtual amb al voltant de sis mil participants de tot el món.

Entre els principals assumptes d’aquesta edició destaquen les estratègies globals per a la prevenció i contenció de pandèmies; el paper d’Alemanya, Europa i l’OMS en la salut global; la justícia en la vacuació, i el canvi climàtic.Justícia afegeix 40 noms de víctimes de la Batalla de l’Ebre al Memorial de les Camposines

la fatarella

Giró veu amb bons ulls el suport dels comuns per aprovar els pressupostos

badalona

La variant òmicron s’estén i provoca noves restriccions

londres
Pròxim Orient
El conflicte israeliano-palestí

Setge contra Cisjordània

Beirut

Rússia desmenteix cap pla per envair Ucraïna

moscou
França es planteja una autonomia per a Guadalupe

França es planteja una autonomia per a Guadalupe

parís

Milers de policies marxen contra el govern espanyol

madrid
EL RADAR

Pendents de Berlín

LLUÍS MIQUEL PÉREZ SEGURA
EXALCALDE DE REUS

“En gran part, el PSC creu en el dret a decidir”

reus