Educació

“Escoles i universitats han de ser fars, més que miralls”

La UdG investeix l’educadora Daniella Tilbury, doctora ‘honoris causa’

Líder pel desenvolupament sostenible, Tilbury defensa que els centres educatius han d’ensenyar com fer canvis necessaris

El vincle de la UdG amb Daniella Tilbury es remunta al 1993

Fars més que miralls. Fars que ensenyin com canviar i participar en la societat i, en aquest sentit, fer sostenible el planeta, i no només “ensenyar el que no funciona”. Això és el que han de ser les escoles i les universitats, segons va exposar ahir Daniella Tilbury, just després de ser investida doctora honoris causa per la Universitat de Girona en un acte solemne a l’aula magna Modest Prats.

L’educadora, líder pel desenvolupament sostenible i investigadora acadèmica, va rebre ahir la medalla de mans del rector de la UdG, Quim Salvi, per “la seva trajectòria com a acadèmica i investigadora en l’educació pel desenvolupament sostenible, per l’excel·lència i extensió de la seva recerca i el seu lideratge internacional, i pel seu suport incondicional a l’educació científica i ambiental de la UdG”. La investidura de Tilbury es va fer a proposta del Departament de Didàctiques Específiques de la UdG, i la professora i exrectora Anna Maria Geli va ser la padrina de la doctoranda. En l’elogi a Daniella Tilbury, Anna Maria Geli també en va destacar la seva “generosa, intensa i extensa col·laboració amb la UdG” i el seu “mestratge sense fronteres”, abans de fer un recorregut per l’“extraordinària” trajectòria professional de Tilbury. No van ser les úniques intervencions en què es va elogiar la tasca de Danielle Tilbury, ja que també ho van fer, a través d’un vídeo que es va projectar, els acadèmics Mercè Junyent i Pubill (Universitat de Barcelona), Jaume Ametller i Leal (UdG), Javier Benayas del Álamo (Universitat Autònoma de Madrid) i Maria Rosa Terradellas i Piferrer (UdG).

Un cop ja investida –i sent la quarta dona que ho és a la UdG– Daniella Tilbury va fer un discurs –mig en anglès i mig en castellà– en què va començar demanant la participació del públic en un “petit exercici d’imaginació”. En aquest, va proposar que tothom tanqués els ulls i s’imaginés com seria la universitat entre els anys 2020 i 2050, com serien els edificis, els espais, la docència... per projectar, així, el futur de la sostenibilitat. “La sostenibilitat no és per solucionar un problema d’avui, no, és un acte de futur”, va dir, i va afegir tot seguit que el procés de transformació “necessita temps, i les universitats compromeses amb el futur han de crear experiències que fomentin el canvi”, un canvi “tangible i visible” i que ara “s’està produint però que és massa lent”. Tilbury també va reconèixer que la pandèmia i fenòmens com les inundacions han fet visible la crítica situació que es viu al planeta, i va insistir que cal actuar ara mateix. Enmig d’aquestes reflexions, l’educadora va fer nombrosos esments als seus contactes i treball amb la UdG. Una universitat, va dir, que “ha estat compromesa amb els valors per la sostenibilitat, amb una visió sociocrítica, i no només naturalista. Això és el que m’agrada”, va dir.

Per la seva banda, el rector, Quim Salvi, va destacar que els doctors honoris causa “dibuixen la manera de ser de la UdG”. En aquest cas, reafirmant “el compromís de la UdG amb el medi ambient i la sostenibilitat des de la perspectiva educativa”. Pel rector, Daniella Tilbury “exemplifica la lluita per un planeta més habitable”, i va repassar tot allò que fa que la UdG sigui una institució pionera en la responsabilitat social pel medi ambient i que està avalat pels bons resultats de la institució en els rànquings internacionals relacionats amb la sostenibilitat.

Relació amb la UdG

El vincle de la UdG amb Daniella Tilbury es remunta al 1993. Aquell any, el Departament de Didàctiques Específiques va crear el grup de Recerca en Educació Científica i Ambiental, que va iniciar relacions amb Tilbury, que acabava de publicar un article sobre els marcs que reorienten l’educació superior cap al desenvolupament sostenible. Segons la UdG, aquest article va marcar el canvi dels estudis universitaris cap a la sostenibilitat i l’inici d’una fructífera col·laboració de Daniella Tilbury, amb aportacions capitals de la UdG per a la introducció a Catalunya i Espanya de la sostenibilitat en el currículum acadèmic. Per avançar en aquest aspecte, la UdG es va incorporar al projecte Professors Universitaris pel Desenvolupament Sostenible, amb 55 universitats de 33 països, liderat per Tilbury. Ara, la UdG té dotze grups de recerca i 150 investigadors orientats a millorar la sostenibilitat en diversos àmbits.

LA FRASE

Les universitats compromeses amb el futur han de crear experiències que fomentin el canvi
Daniella Tilbury
doctora ‘honoris causa’ udg


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.